Probabil cel mai viu oras din Romania in luna iunie

Cred ca de prin noiembrie-decembrie am planificat cu Andreea o excursie in Sibiu. Am ales luna iunie strategic, pentru ca atunci se intampla Festivalul International de Teatru Sibiu (FITS). Mai trecusem in 2013 prin Sibiu, in drum spre Cluj, dar nu am stat mai mult de o ora si nu apucasem sa inteleg cu ce se mananca acest oras.

Andreea a facut facultatea in Sibiu si a fost voluntara la o editie FITS si prin povestile ei ridicase foarte mult asteptarile pe care le-am avut de la acest city break. Asteptari care au fost depasite.

Sibiul din punct de vedere arhitectural cred ca este un oras unic in Romania: de la stradutele pavate cu piatra cubica, ochii de pe acoperisuri care te urmaresc peste tot, probabil cea mai mare densitate de monumente istorice din Romania pana la gandul ca pe aceleasi strazi acum 200 de ani se plimbau domnite cu umbrele de soare si domni cu joben, acest oras iti da un sentiment aparte, pe care nu l-am mai intalnit.

Strada Cetatii – cea mai frumoasa strada din Sibiu

 

Festivalul International de Film Sibiu insufletea foarte mult orasul, strazile fiind pline de turisti, dintre care foarte multi straini, foarte multe trupe de teatru din Romania si din afara si foarte multe spectacole stradale (no money required to watch them). Aglomeratia aceea mi-a adus aminte de finala cupei UEFA din 2012 cand centrul vechi din Bucuresti era plin de spanioli. Doar ca aceasta aglomeratie era una organizata si nu mirosea a bere si pipi peste tot.

The one with the urban street show.

A post shared by Alex Gotoi (@alexgotoi) on

 


Am vrut sa mergem la Faust, dar nu s-a jucat in primul weekend al festivalului, insa am reusit sa ajungem la doua piese: Rocky Horror Show – un musical a carui actiune nu as putea sa o explic. Nu sunt un mare fan al acestui tip de spectacol, mai ales ca am fost trezit din somn cu 20 de minute inainte de piesa, am alergat de la AirBnb-ul unde am stat pana la pub-ul in care s-a tinut spectacolul si pizza delicioasa mancata inainte de somn isi cauta drum vertical de iesire. Noroc ca a fost bun Cuba Libre.

Insa al doilea spectacol a compensat. Metamorfoze in regia lui Silviu Purcarete este ceva ce imi e aproape imposibil de prezentat in cuvinte, asa ca ma rezum la a spune ca sunt jucate scene din poeziile lui Ovidiu precum zborul lui Icar sau blestemul lui Nemesis asupra lui Narcis. Toate scenele se intampla in apa, pe un santier iar la finalul piesei actorii dau foc peretelui pe care se proiecta. Sentimentul cu care am ramas dupa aceasta piesa este acela ca abia astept FITS 2018 ca sa vad si Faust, in regia aceluiasi Silviu Purcarete.

The one with the theatre stage.

A post shared by Alex Gotoi (@alexgotoi) on

Scena de la finalul piesei Metamorfoze

 

Sibiu a intrat in top 3 orase preferate din Romania, detronand Brasov, insa lider ramane capitala. Sibiul are un aer boem, relaxat. Este un oras cochet, curat (desi nu prea au cosuri de gunoi), cu oameni zambitori si amabili. In fiecare magazin in care am intrat (si am intrat in cateva), fara exceptie am fost primiti cu un Buna, Salut, Buna ziua si un zambet. Fetele sunt domnite in Sibiu si baietii sunt domni. Cel putin asa se adresau chelnerii. Nu cred ca a fost intamplator faptul ca Samuel von Brukenthal a ramas si a ales Sibiul ca loc de resedinta pentru urmatoarele generatii ale familiei lui.

Gradina interioara a Muzeului National Brukenthal

Sibiu, FITS – ne vedem in 2018 si sper si imi doresc, in fiecare an de acum incolo.

 

Later edit: Am filmat si cateva momente ale weekendului de la Sibiu si se gasesc in vlogul de mai jos:

You may also like